SceneFolk er en forening som skaper faglige møteplasser for aktører som arbeider med frivillig scenekunst i Norge.

Foreningen er et partnerskap bestående av Vestlandske Teatersenter (Bergen), Buskerud Teater (Drammen) og Norsk Revyfaglig Senter (Høylandet). Samarbeidet ble formalisert i januar 2015, og har som felles formål å fremme faglig utvikling for aktører innen fri scenekunst.

SceneFolk består av profesjonelle aktører som ønkser å utvikle deg som driver med frivillig scenekunst, enten om du er amatør, profesjonell, semi-profesjonell eller et sted midt i mellom.

Vår definisjon av det frivillige scenekunstfeltet er:

 • Amatørene som gjør en frivillig innsats med å skape forestillinger for sitt publikum
 • Organisasjoner med ansatte som tilbyr tjenester til og samarbeider med amatørene
 • Frilansere som arbeider og samarbeider med amatører
 • Kunstinstitusjoner som gir tilbud til eller samarbeider med amatører og deres organisasjoner
Hva gjør vi?

Vi har ett hovedmål, og det er å fornye og utvikle amatørteaterfeltet. Vår oppgave å skape møteplasser for aktører som jobber med frivillig scenekunst i Norge, i tillegg til at vi realiserer prosjekter som gir faglig utvikling på feltet.

Scenefolk.no

Et av de største prosjektene i SceneFolk er den digitale verktøykassen scenefolk.no.

Det er et konstant behov for faglig påfyll i amatørteaterfeltet. Dessverre er det ikke alle som har ressurser til å utvikle seg og laget sitt. Det er dyrt å reise på kurs, og det kan være ulik motivasjon blant medlemmene i lag og foreninger til å prioritere kompetansehevingstiltak. Målet med scenefolk.no er å være en døgnåpen digital verktøykasse for revy, dans og teater, som er tilgjengelig for alle – uansett bosted og økonomi.

Med digital verktøykasse menes et nettsted som tilbyr tips og råd til faglig utvikling, og som veileder amatørene i et noe uoversiktlig felt. Her finner man en oversikt over relevante foreninger og organisasjoner, en liste over tilskuddsordninger og maler til alt fra pressemeldinger til prøveplaner. I tillegg har nettsiden en spørsmål/svar-funksjon hvor man kan komme i kontakt med fagpersonell innad i SceneFolk. Vi ønsker at det skal være litt lettere å navigere seg fram i amatørteaterfeltet med hjelp av denne siden.

Brorparten av innholdet på scenefolk.no består av fagartikler. Dette er tekster som på en lettfattelig måte gir leseren innsikt i amatørteaterfeltet. Artikkelforfatterne er profesjonelle aktører som skriver om det de kan best, det være seg regi, scenografi eller tekstarbeid.

Gå til scenefolk.no

NO Fringe Festival

SceneFolk har som målsetting å tenke grenseprengende tiltak. Rent bokstavelig betyr det at vi også tenker internasjonalt på vegne av amatørteaterfeltet.

Derfor etablerte vi i 2017 Norges første Fringe-festival, Norway Fringe Festial, og arrangerte en pilotfestival i semptember samme år. Fringe-konseptet byr på tverrfaglig scenekunst og viser forestillinger som blander sjangre og bryter skillelinjer mellom profesjonell og amatør. Det er et festivalnettverk, spredt utover hele verden, som har kvalitet, utvikling og spilleglede i fokus.

Det tar tid å etablere konseptet, men at dette over noen år kan bli en viktig og synlig premissleverandør for hva som skjer i amatørteaterfeltet, og i skjæringspunktet amatør/profesjonell i Norge, er vi sikker på. Vi mener også det er svært positivt at vi samarbeidet tett med Stockholm Fringe i 2017, og at den norske Fringe-festivalen er en del av det nordiske samarbeidet Nordic Fringe Network.

Det at festivalen ikke bare løfter amatørteaterfeltet opp og frem, men også inspirerer til å delta internasjonalt, er noe helt nytt for feltet her til lands.

Les mer om NO Fringe Festival her.

Norsk Revy i SceneFolk

Det at Norsk Revy er en del av foreningen gjør at vi har et mye sterkere samarbeid med andre institusjoner i landet, noe som gjør at vi klarer å spre vår kompetanse og kunnskap til et mye større felt. Gjennom SceneFolk har vi fått et større nettverk, innen både revy og amatørteater, over hele landet.

Prosjekter vi har bidratt til i foreningen:

 • Norway FRINGE Festival – prosjektleder fra NRS
 • Videreutvikling av Instruktørkatalogen – NRS har hatt hovedansvaret
 • 50% stilling til kommunikasjon informasjon, i tillegg til drift av scenefolk.no
 • Styreleder og økonomiansvar i foreningen
 • Arbeidsgruppe for utvikling av DRAMAS, i samarbeid med Teateralliansen
 • Revyforum (Tromsø og Trondheim) – medarrangør
 • Revyteksten og melodien (Bergen) – medarrangør
 • Tekstutvikling (Kongsvinger)
 • Arrangørforum for spel og regionale festivaler – medarrangør.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.