I 2013 vant Anne Berit Sivertsen, sammen med Harald Morten Bremseth og Roger Nordgård i Lånkerevyen, Beste vise i NM i revy med nummeret “Små skavanker”. Foto: NRF/Geir Vidar Nubdal.

– Det er mange flinke tekstforfattere der ute, men de stopper alt for ofte på første ideen, sier Anne Berit Sivertsen. Hun er en av tre mentorer i Revydoktoren, et nytt kursopplegg fra Norsk Revyfaglig Senter.

Pilotprosjektet, som er støttet av Trøndelag fylkeskommune, inviterer tre grupper til å få personlig oppfølging fra hver sin mentor i en gitt periode.

Første samling er i juni, den siste i oktober. I mellomtiden jobber gruppene på egenhånd med mentorene. Her avtaler man tidspunkt selv.

Gruppene skal ikke sette opp en hel revy, men jobbe fram to/tre gode nummer. Resulterer prosjektet i revygull får de beste numrene bli med når Norsk Revyfestival setter opp en forestilling i Olavshallen i november.

Les mer: Få hjelp av Revydoktoren! 

Erfaren kursholder

Anne Berit Sivertsen er en erfaren revyaktør. Hun er en del av Lånkerevyen og har tatt hjem flere priser i NM i revy på Høylandet.

I tillegg til å stå mye på scenen selv, er hun opptatt av revy som fag. I 2013 gikk hun på revystudiet på HiNT, nå Nord Universitet, og har holdt flere kurs.

Nettopp denne kurserfaringen ser hun på som sin største styrke når hun skal hjelpe andre revygrupper.

– Jeg har holdt flere tekstkurs og kan hjelpe kursdeltagerne til å se hva som er en idé man kan jobbe videre med, sier hun, og legger til at det hjelper at hun i tillegg er skuespiller.

– Jeg vet at tekster som ser ut som gråstein kan bli til gull når man slipper til aktører og regi.

I NM i revy 2015 vant Anne Berit Sivertsen og Harald Morten Bremseth i Lånkerevyen Beste sceneframføring med nummeret “Rødhette”. Foto: NRF/Tor Ivar Viken.

Ikke gå for det innlysende

Revyaktøren fra Lånke har sin definisjon på hva et godt revynummer er: en god idé, foredlet i en god tekst, med gode aktører.

– Noen ganger ser man at teksten ødelegger en god idé, og noen ganger løfter gode aktører en ganske dårlig tekst. Målet er å få de tre ingrediensene; idé, tekst og aktører til å fungere sammen, sier Anne Berit.

Hennes beste tips til revyaktører som ønsker å lage bedre revy, er å tenke mindre innlysende ideer.

– Ikke gå for den åpenbare humoren som alle ser, som Donald Trump. Man må prøve å tenke nytt, da finner man noe som overrasker, råder den vordende revydoktoren.

Hun oppfordrer også tekstforfattere til å ikke se på teksten sin som noe hellig. – Man kan ikke være redd for å endre teksten. Den må jobbes frem sammen med framføringen.

Sprenger grenser

Et av hennes favorittnummer er “Angrepillen” med Hælsikes Kvinnfolk fra Svolvær. Nummeret vant Beste tekst i NM i revy på Høylandet i 2007 og er et nummer som sprenger formen den plasserer seg selv i, ifølge Anne Berit.

– Gamle mennesker har en tendens til å fremstilles på samme måte på revyscenen, men ikke denne damen. Hun er gammel, men i sin tid, og bryter dermed med det vi er vant til å se. Dessuten spiller hun fantastisk, forteller Anne Berit, som ofte bruker nummeret i kurssammenheng.

Hun lar seg stadig imponere over tekstarbeidet i nummeret. – Forfatteren er en rimsmed av rang. Vedkommende klarer å få alle rimene sine til å gå opp i et poeng, gang etter gang. Det er et nummer jeg gjerne skulle ha skrevet selv.

Les mer om Revydoktoren