
I 2018 har vi fått støtte av Trøndelag fylkeskommune for å gi trønderske revygrupper revyfaglig påfyll. Derfor gjennomfører vi pilotprosjektet Revydoktoren, som er et mentorprogram der utvalgte revygrupper får jevnlig oppfølging av en erfaren revyaktør.
Foruten å gi deltakerne motivasjon og inspirasjon til å lage enda mer revy, er målet å utvikle et konsept som kan tas ut til revygrupper over hele landet.
Tidspress
– De fleste revygruppene har ofte et tidspress før en produksjon, noe som gjør at man noen ganger må ta til takke med det som er “godt nok”, sier daglig leder i Norsk Revy, Hanne Vilja Sagmo.
– På lang sikt kan dette føre til at revygruppene stagnerer og mister motivasjonen til å fortsette med revy.
Derfor tilbyr Norsk Revyfaglig Senter en ordning som skal puste ny giv inn i tre utvalgte grupper.
– Med Revydoktoren får gruppene ta seg tid til å lære seg teknikker som hever kvaliteten på revyen, og man får hjelp til å finslipe på ideene sine, sier Sagmo.
Mange blir motiverte av kurs, men uten oppfølging er det lett å glemme hva man har lært. Når tidspresset for neste produksjon melder seg er det enda lettere å falle tilbake i gammelt mønster. Derfor ønsker Norsk Revyfaglig Senter å prøve ut en ordning hvor deltagerne får jevnlig oppfølging over en gitt periode for å gi varig endring.
Med hjelp fra Revydoktoren vil revygruppene forhåpentligvis få det lille ekstra løftet som motiverer dem til å lage enda mer og enda bedre revy.
Les mer: Ikke stopp på første ideen.

Mentorene
Tre grupper deltar i prosjektet; Melhus Revylag, Harran Ungdomslag og Sørfjord Revygruppe. Hver gruppe får personlig oppfølging av en mentor, som hver på sitt vis har satt sitt preg på det trønderske revymiljøet.
Anne Berit Sivertsen i Lånkerevyen har lenge vært en viktig del av den prisvinnende revygruppa. Hun har deltatt i NM i revy på Høylandet flere ganger og vant sist Årets sceneprestasjon i norgesmesterskapet i 2015. I prosjektet jobber hun med Melhus Revylag.
Sigmund Kveli har jobbet med revy i mange år. Han har vunnet flere priser i NM i revy, og er blant annet en del av trioen Kveli Rånes Bremseth.
– Sigmund har i mange år vært med på å utvikle humoren i hele regionen og vist at man kan leve av å være morsom, sa Hanne Vilja Sagmo da Kveli ble presentert som årets festivalartist i forkant av Norsk Revyfestival 2017. I Revydoktoren jobber han med Harran Ungdomslag.
Tekstforfater og skuespiller Rakel Sivertsen er en del av trioen Kvitter fra Knotten og Hommelvikrevyen, og har vært en del av To fra Vika. Hun har spilt revy over hele Trøndelag og har blant annet vunnet Beste vise i NM i revy. I Revydoktoren er hun mentor for Sørfjord Revygruppe.
Les mer: Talent alene er ikke nok.

Samlinger
Gruppene får utdelt hver sin revydoktor, eller mentor, som skal bidra i prosessen fra idé til ferdig revynummer. Kursopplegget starter i juni og avsluttes i Trondheim i november.
Første samling: Tekst og idéutvikling
Høylandet, 16.-17. juni 2018.
Kurshelg på Høylandet med mentorene og alle deltagerne samlet.
Hjemmelekse: mentor + revygruppe
Basert på det man kom fram til på første samling skal revygruppene jobbe fram minst tre revynummer sammen med mentoren. Hvor ofte man skal samles og når avtales med hver enkelt mentor.
Fagdag: revyregi
Skatval, 13. oktober 2018.
Dette er en masterclass med Ole Christian Øen, nylig ansatt fagansvarlig i Norsk Revy. Her skal det finslipes!
Olavshallen
Trondheim, 23.-24. november.
Om prosjektet resulterer i nytt revygull får de beste revynumrene bli med til Norsk Revyfestivals forestilling i Olavshallen i november.