Nissenrevyen i forestillingene En latterlig helaften i Olavshallen. Foto: Thomas Jergel, Camerat.

Lørdag oppsummerte humorkritiker Anders Holstad Lilleng det han mener er revyåret 2018. Foruten en kort hilsen til Lånkerevyen, Kvitter fra Knotten og Kveli Rånes Bremseth i første avsnitt, er resten av teksten rettet mot Norsk Revy og det vi har gjort i år.

Eller for å være mer konkret, forestillingen vi satte opp i Olavshallen 23.-24. november, «En latterlig helaften». En forestilling Holstad Lilleng har lite til overs for – og som han heller ikke var tilstede på.

Les anmeldelsen (for abonnenter): Norsk revy med voksesmerter.

Som humorkritiker er det selvfølgelig helt naturlig at Holstad Lilleng anmelder forestillingen, og han er i sin fulle rett til å mislike det han ser. Humor er subjektivt og som arrangør må vi tåle å få dårlige anmeldelser uten å gå i forsvar. Noen av innvendingene er vi faktisk enige med ham i.

Men, det er flere aspekter i teksten til Holstad Lilleng som er såpass problematiske at de krever et motsvar.

Først og fremst det åpenbare: teksten er en anmeldelse av én forestilling, ikke en oppsummering av revyåret. Som humorkritiker og revykjenner, vet Holstad Lilleng godt at det har skjedd langt mer på trønderske revyscener dette året enn det som utspilte seg i Olavshallen for to uker siden.

Å skjære hele det trønderske revyåret over denne ene kammen er urettferdig ovenfor de hundretalls aktørene som har vært i sving i året som har gått. Da får man heller kalle en spade for en spade, selv om anmeldelsen kommer to uker etter forestillingen ble spilt.

For det andre er revy, som all annen scenekunst, best sett fra salen. Det tror vi nok Holstad Lilleng er enig med oss i. Likevel er anmeldelsen av forestillingen basert på et opptak gjort tilgjengelig på Humorportalen.no. Samme arbeidsmetode hadde han da han i sommer ga en knusende dom over Humorfestivalen i Hemne, hvor anmeldelsen var basert på opptak revygruppene selv hadde gjort og som kun var ment for arrangøren.

Det er ikke sikkert Holstad Lilleng hadde likt forestillingen noe bedre om han hadde vært i Olavshallen da den ble spilt, eller om han hadde dratt til Hemne, men av respekt for aktørene bør det være et minimumskrav for Adresseavisens anmeldere at de faktisk møter opp på det de skal vurdere.

For det tredje er Holstad Lilleng bekymret for at Trøndelag fylkeskommune har sløst bort penger på mentorprogrammet Revydoktoren, som vi i Norsk Revy har arrangert i år. Basert på dette ene nummeret i «En latterlig helaften» avskriver han prosjektet som en fiasko.

Revydoktoren handler om mye mer enn det å lage fiks ferdige revynummer. Det er en langvarig prosess hvor kompetanse skal bygges over tid. Om Holstad Lilleng ikke likte det han så på opptaket av forestillingen, er helt irrelevant for om prosjektet er vellykket eller ikke. Resultatene av Revydoktoren ser vi først når revygruppene har fått jobbe med det de har lært. Det tar tid å bli god.

Som nasjonalt fagsenter for revy og arrangør av en av landets største humorfestivaler forbeholder vi oss retten til å gape høyt og være ambisiøse. Heller det og risikere å trå feil enn å stå på stedet hvil, og Anders Holstad Lilleng er hjertelig velkommen til å si sin mening om det vi gjør.

Men, da må han møte opp og være i salen når det skjer. Vi skal sette over kaffen i god tid før forestillingen starter.

Dette innlegget sto på trykk i Adresseavisen 13.12.18.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.