"Boybandet Boy" med Revymafian. Foto: NRF/Marte Fløan Beisvåg.
«Boybandet Boy» med Revymafian, fra forestillingen «The best of Norsk Revyfestival» i Olavshallen (2016). Foto: NRF/Marte Fløan Beisvåg.

Hva er en optimal innpust, og hva i all verden menes egentlig med «støtte»? Bli med på vokalkurs med sanger og vokalpedagog Christer Aannestad. 

I mange sangmetodiske tilnærminger behandles instrumentet vår fra midjen og opp til munnhulen, uten noe særlig fokus på hva som egentlig foregår andre steder i kroppen når vi snakker eller synger.

Visste du for eksempel at arbeid med muskler og bindevev under føttene, samt en hensiktsmessig skjelettstabling, kan påvirke pust, støtte, klang, stemmekraft og frasering?

Hensikten med vokalkurset er å gi et innblikk i hvordan samspillet mellom kropp og stemme kan løfte vokalteknikk, musikalsk uttrykksevne og sangglede til nye høyder.

Kurset bruker to metoder, Komplett sangteknikk og Timani, som til sammen gir en helhetlig og nyansert tilnærming til sang- og talestemmen. Begge metodene er sjangeruavhengige, tilpasset alle nivå og setter sangerens ønsker og behov i sentrum.

Om kursholderen

Christer Aannestad (f. 1984) er utdannet sanger og vokalpedagog fra Institutt for musikk ved NTNU i Trondheim, og er i tillegg autorisert lærer i sangmetoden Komplett sangteknikk.

Christer er også utdannet Timanilærer (level II), og har i den forbindelse tilegnet seg de nyeste kunnskapene innen muskelkoordinasjon og relevant anatomi for instrumentalister og sangere. Han har også en mastergrad i kunstfagdidaktikk med fordypning i sangelevers motivasjon i videregående opplæring.

Ved siden av sin deltidsstilling i Orkdal kulturskole jobber Christer som frilans utøver, pedagog og foredragsholder i sitt eget firma, CA Vocal Arts. De senere årene har han holdt en rekke kurs i vokalteknikk og muskelkoordinasjon for blant annet korensembler og privatpersoner flere steder i landet.

Praktisk informasjon

Når: 11. juli 09.30-12.00 | 12. juli 09.30-12.00 | 13. juli 09.30-12.00. Velg én av dagene.

Sted: Høylandet barne- og ungdomsskole

Pris: 500,- / 250,- (privattime)

Påmelding: send navn, hvilket revylag du tilhører og kontaktinfo til [email protected]

Christer tar også privattimer torsdag-lørdag mellom klokken 13.00 og 17.00. Ta kontakt dersom du vil bestille time.

Deltakere som melder seg på til individuell sangundervisning må:

  • Forberede en valgfri sang de kunne tenke seg å jobbe med (sjanger spiller ingen rolle)
  • Ta med en instrumentalversjon av sangen
  • Tar med en kopi av tekst/noter til Christer
  • Tenker igjennom hva han/hun ønsker å få hjelp til
Kursholder Christer Annestad. Foto: Bernt Kulseth.
Kursholder Christer Aannestad. Foto: Bernt Kulseth.
Om metodene

Komplett sangteknikk (CVT), grunnlagt av den danske stemmeforskeren Cathrine Sadolin, tar utgangspunkt i at alle lyder kan produseres på en sunn og uanstrengt måte. Ved å følge et konkret og effektivt sett med regler vil stemmebåndene kunne svinge uhindret, uten å ta skade. Dette gjør at en kan designe sin egen «sound», oppnå mer kraft og utholdenhet, utvide stemmeomfanget, samt unngå heshet.

Timani, grunnlagt av Tina Margareta Nilssen, er en metodisk tilnærming til bevegelseslære for musikere. Målet er at instrumentalister og sangere skal kunne uttrykke sitt fulle musikalske potensiale, uten unødige fysiske hindre. Timani tilbyr konkrete øvelser som optimaliserer kroppens bruk av muskler, skjelett og bindevev. Dette har direkte innvirkning på kroppens muskelkoordinasjon og forbedrer raskt teknikk, klang, kraft, timing og frasering.

Klikk her for å lese mer om Christer.

Meld deg på kurset

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.