"Boybandet Boy" med Revymafian. Foto: NRF/Marte Fløan Beisvåg.
“Boybandet Boy” med Revymafian, fra forestillingen “The best of Norsk Revyfestival” i Olavshallen (2016). Foto: NRF/Marte Fløan Beisvåg.

Hva er en optimal innpust, og hva i all verden menes egentlig med «støtte»? Bli med på vokalkurs med sanger og vokalpedagog Christer Aannestad. 

I mange sangmetodiske tilnærminger behandles instrumentet vår fra midjen og opp til munnhulen, uten noe særlig fokus på hva som egentlig foregår andre steder i kroppen når vi snakker eller synger.

Visste du for eksempel at arbeid med muskler og bindevev under føttene, samt en hensiktsmessig skjelettstabling, kan påvirke pust, støtte, klang, stemmekraft og frasering?

Hensikten med vokalkurset er å gi et innblikk i hvordan samspillet mellom kropp og stemme kan løfte vokalteknikk, musikalsk uttrykksevne og sangglede til nye høyder.

Kurset bruker to metoder, Komplett sangteknikk og Timani, som til sammen gir en helhetlig og nyansert tilnærming til sang- og talestemmen. Begge metodene er sjangeruavhengige, tilpasset alle nivå og setter sangerens ønsker og behov i sentrum.

Om kursholderen

Christer Aannestad (f. 1984) er utdannet sanger og vokalpedagog fra Institutt for musikk ved NTNU i Trondheim, og er i tillegg autorisert lærer i sangmetoden Komplett sangteknikk.

Christer er også utdannet Timanilærer (level II), og har i den forbindelse tilegnet seg de nyeste kunnskapene innen muskelkoordinasjon og relevant anatomi for instrumentalister og sangere. Han har også en mastergrad i kunstfagdidaktikk med fordypning i sangelevers motivasjon i videregående opplæring.

Ved siden av sin deltidsstilling i Orkdal kulturskole jobber Christer som frilans utøver, pedagog og foredragsholder i sitt eget firma, CA Vocal Arts. De senere årene har han holdt en rekke kurs i vokalteknikk og muskelkoordinasjon for blant annet korensembler og privatpersoner flere steder i landet.

Praktisk informasjon

Når: 11. juli 09.30-12.00 | 12. juli 09.30-12.00 | 13. juli 09.30-12.00. Velg én av dagene.

Sted: Høylandet barne- og ungdomsskole

Pris: 500,- / 250,- (privattime)

Påmelding: send navn, hvilket revylag du tilhører og kontaktinfo til [email protected]

Christer tar også privattimer torsdag-lørdag mellom klokken 13.00 og 17.00. Ta kontakt dersom du vil bestille time.

Deltakere som melder seg på til individuell sangundervisning må:

  • Forberede en valgfri sang de kunne tenke seg å jobbe med (sjanger spiller ingen rolle)
  • Ta med en instrumentalversjon av sangen
  • Tar med en kopi av tekst/noter til Christer
  • Tenker igjennom hva han/hun ønsker å få hjelp til
Kursholder Christer Annestad. Foto: Bernt Kulseth.
Kursholder Christer Aannestad. Foto: Bernt Kulseth.
Om metodene

Komplett sangteknikk (CVT), grunnlagt av den danske stemmeforskeren Cathrine Sadolin, tar utgangspunkt i at alle lyder kan produseres på en sunn og uanstrengt måte. Ved å følge et konkret og effektivt sett med regler vil stemmebåndene kunne svinge uhindret, uten å ta skade. Dette gjør at en kan designe sin egen «sound», oppnå mer kraft og utholdenhet, utvide stemmeomfanget, samt unngå heshet.

Timani, grunnlagt av Tina Margareta Nilssen, er en metodisk tilnærming til bevegelseslære for musikere. Målet er at instrumentalister og sangere skal kunne uttrykke sitt fulle musikalske potensiale, uten unødige fysiske hindre. Timani tilbyr konkrete øvelser som optimaliserer kroppens bruk av muskler, skjelett og bindevev. Dette har direkte innvirkning på kroppens muskelkoordinasjon og forbedrer raskt teknikk, klang, kraft, timing og frasering.

Klikk her for å lese mer om Christer.

Meld deg på kurset