Kan psykisk helse være en kilde til humor? I prosjektet «Psykisk kan du være sjøl» har vi utforsket en metode hvor ungdom bruker seg selv og sin mentale helse til å lage revy.

Prosjektet er støttet av Kavlifondet og har blitt ledet av instruktør Andreas Gregersen. Målet har vært å utvikle et kursopplegg hvor man lærer å lage revy av personlige erfaringer. 

Deltagerne i prosjektet kommer fra forskjellige steder i landet; skolerevyen ved Stovner videregående skole i Oslo, stand up- og revylinja ved Ringerike Folkehøgskole, skoleerevyen ved Ski videregående skole og AkuttTeatret i Alta. 

Ungdommene møttes for første gang på en workshop på Ringerike folkehøgskole i mai. Se video fra samlingen under. 

Lager teater på gulvet
Instruktør Andreas Gregersen.
Instruktør Andreas Gregersen.

Metoden i prosjektet er basert på devised teater, som går ut på å bruke deltakernes personlige erfaringer, fortellinger og improvisasjoner til å lage en hel forestilling.

Målet med metoden er å drive en produksjon der alle deltakerne får bidra, sette felles grenser og føle seg sett og hørt. Får alle bidra og sette grenser, blir det også enklere å angripe vanskelige temaer sammen, som eksempelvis psykisk helse

Instruktør i prosjektet, Andreas Gregersen, har selv brukt metoden flere ganger, både i sitt arbeid som revyinstruktør og i utdannelsen som dramapedagog. 

– Jeg har brukt mye tid på å skape morsomme sceneforestillinger på gulvet, med ungdommen selv som utgangspunkt. Det blir humor om hvem vi er, hva vi bekymrer oss for, hvor det gjør vondt og hvor det gjør godt. Produktet blir noe helt unikt, sier han. 

Gjennom bli-kjent-øvelser, lek, samtaler både alene og i gruppe, og input både innenfra og utenfra, kan man bruke ungdommens egne personligheter, talenter og erfaringer, til å lage noe helt spesielt – og ikke minst morsomt.

– Vi kan lage humor og revy av hverandres drømmer, dagboknotater eller sykejournaler for den saks skyld om vi vil det, sier Andreas Gregersen, som mener det kun er fantasien som setter grenser.  

Ikke terapi

Til tross for at workshopen behandler temaer som personlige erfaringer og egen psykisk helse, er ikke programmet et terapi- eller behandlingsprogram, men en workshop utviklet og rettet mot et sett definerte læringsmål knyttet opp mot kreativt arbeid med humor og revy.

Kursopplegget er rett mot aktører, instruktører og lærere som ønsker å lære mer om humor, revy, og hvordan man kan angripe vanskelige problemstillinger både kreativt og sosialt i sine egne revyer og revygrupper.

Er du nysgjerrig og vil vite mer om kurset? Ta kontakt med oss ved å sende e-post til [email protected]