Bruk Humorportalen.no til å bli inspirert av andre, som for eksempel Revymafian som deltok i NM i revy 2013 med nummeret «Boy». Foto: NRF/Tor Ivar Viken.

KICK-OFF

En god revy skal bestå av både sketsjer, sang, monolog og helst noe med musikk og
koreografi (non-verbale nummer kan være knallgode). Men husk: ingen god revy uten god tekst.

En fin måte å komme i gang med revy- og tekstproduksjonen på, er å invitere noen til å holde et inspirasjonsforedrag. Man kan leie inn en lokal revyforfatter eller andre som jobber med tekstproduksjon, eller folk som bruker improvisasjonsteknikker i skriveprosessen. Det viktige her er å ha fokus på den kreative prosessen.

Her er et forslag til hvordan man kan bygge opp et slikt treff:

Innledning

Det er fint hvis innlederen sier noe om revy som sjanger, og idemyldringen bør gir svar på: hvorfor vil vi ha revy, hvem er publikum, hva kan revyen inneholde? For å få den rette stemningen er det morsomt å fremføre nummer eller vise noen snutter fra NM i revy på Høylandet. På Humorportalen.no finner du de fleste vinnerne fra Norsk Revyfestival. Klikk her for å se norgesmesterne fra 2017.

Idémyldring

Før man starter idemyldringen, kan det være lurt å ta noen oppvarmings – og trygghetsøvelser, som får opp energien og humøret i gruppa.

A:

Her kan man dele forsamlingen inn i mindre grupper som får ca 10 minutter til å finne på tema de synes må være med i revyen. Deretter samler man alle igjen, og får alle forslagene på en tavle. Sørg for at noen tar notater!

Et annet alternativ er at gruppene noterer stikkord på hva som har skjedd på skolen det siste året, hva har skjedd i nærmiljøet, i Norge eller i verden. Alle skriver på post-it-lapper, som man samler under overskrifter; skolen, nærmiljøet, Norge, verden. Etterpå kan alle få sette kryss på de tre ideene man likte best. Så velger dere ut de ideene som fikk flest stemmer (men hvis én person vil forfølge en sær ide, ikke stopp den – det viktigste er at
alle får skrive om det de føler for).

B:

Neste trinn er å gå i grupper igjen for å forsøke å utlede noen av ideene. Her er det lurt at gruppene settes sammen ut fra hvilke ideer elevene vil jobbe med. Man kan bruke litt mer tid før man samles og presenterer noen ideer.

C:

Etter å ha presentert ideer/utkast, er det lurt å ta en runde med respons, før man igjen går i grupper. Både inspirator og norsklærere kan med fordel fungere som veiledere i gruppene. I løpet av en slik dag vil man kunne oppleve å ha mange ideer og utkast til tekster som man kan jobbe videre med. Og vips – så var man plutselig
i gang!

GODE TIPS & RÅD – leksjon 2

Denne leksjonen fokuserer på hvordan man skal komme i gang med idemyldring og tekstproduksjon. Det er mange måter å gjøre dette på, men her er noen viktige punkt man bør huske på:

Praktiske valg
Bestem tidlig hvem som skal ha hvilke ansvarsområder. Foto: NRS/Marte F. Beisvåg.
 • Ønsker man å leie inn en inspirator? Her kan man bruke lokale artister eller mer kjente
  Ta gjerne kontakt med oss for tips.
 • Vil man ha en kick-off? Hvordan skal denne arrangeres og hvem er ansvarlig?
 • Plan for tekstsamlinger og øvinger bør settes opp så fort som mulig.
 • Hvem er ansvarlig for hva? Hvis man ikke har bestemt dette, bør man sette seg ned i gruppa og velge de ulike ansvarsområdene.
  • Scenearbeid
  • Kulisser og rekvisitter
  • Reklame/PR
  • Kostymer
  • Sminke
Kunstneriske valg
 • Intern/ekstern: Hva skal revyen fokusere på? Skal den være intern for skolen,
  eller skal den være gjenkjennbar for andre? Valget over må tas ut fra hvem man ønsker som publikum – eller hvem man tror vil komme.
 • Skal revyen ha en rød tråd, eller kun bestå av enkeltnumre?
Markedsføring
 • Navn: Det er lurt å finne fram til et navn på revyen relativt raskt, så kan man presentere dette for resten av skolen på en eller annen tilstelning.
 • Start tidlig med reklameringen
  • Gjør stunts på skolen
  • Ta kontakt med lokalavisa
  • Opprett arrangement på Facebook

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.