andand

Det tradisjonsrike Andeløpet, som går av stabelen i samband med Norsk Revyfestival, skaper økt trygghet for folk i Sierra Leone.

Andeløpet arrangeres av Lions, som igjen gir økonomisk støtte til organisasjonen CapaCare.

 

CapaCare er en medisinsk humanitær organisasjon som driver med medisinsk kapasitetsbygging og opplæring av helsepersonell i områder dette mangler. Organisasjonen startet i 2008 som Masangas Venner i Norge hvor formålet var å bidra til gjenoppbyggingen av Masanga Sykehuset i Sierra Leone.

 

Hovedaktiviteten til CapaCare er et kirurgisk opplæringsprogram i Sierra Leone hvor unge leger og ikke-leger trenes til å kunne gjøre de mest livsnødvendige kirurgiske og fødselsrelaterte inngrepene. På Sierra Leones 17 offentlige sykehus jobbet det mindre en 10 kirurger. CapaCares mål er å trene opp 30 unge leger og ikke-leger innen 2017. Dette vil øke antall kirurgisk kvalifisert personell i landet betydelig. Alle leger og sykepleiere som underviser i prosjektet reiser på frivillig basis.

 

Styreleder i CapaCare, Håkon Angell Bolkan, skriver følgende om bakgrunnen til prosjektet:

Sierra Leone avsluttet i 2002 en borgerkrig som ødela det meste av infrastruktur, inkludert de fleste sykehus. Det er i dag totalt ti kirurger i alle landets offentlige sykehus tilsammen. Disse skal betjene en befolkning på 5,7 millioner innbyggere. Fra 1. oktober 2007 til 20. februar 2008 ble det utført kun 724 kirurgiske og obstetriske prosedyrer på de ti største statlige sykehus i landet.

Ifølge Human Development Index 2011, har Sierra Leone noen av de verste helseindikatorer i verden, med forventet levealder på 48,2 år, dødeligheten av barn under fem år er på 20 prosent, og en av hundre av fødsler ender med at mor dør.

De fleste av disse dødsfallene kunne vært unngått hvis forebyggende tiltak ble iverksatt og tilstrekkelige helsetjenester var tilgjengelige. I Sierra Leone blir helsepersonell i stor grad drenert bort fra landsbygda til urbane områder, samt til utlandet. Dette skyldes landsbygdas og landets ugunstige levekår, lave lønninger og dårlige karriere- og utviklingsmuligheter i helsevesenet. I kirurgiske og obstetriske fag, er mangelen på menneskelige ressurser den mest avgjørende faktoren for at disse tjenestene ikke er tilgjengelige. Kvinner og barn på landsbygda i Sierra Leone er spesielt sårbare og bærer mange av byrdene et dysfunksjonelt helsevesen forårsaker.

Erfaringer fra et økende antall afrikanske land tyder på at opplæringen av ikke-leger til å utføre kirurgisk- og fødsels-hjelp bør gis høy prioritet.

 

Prosjektet har kommet i gang takket være økonomisk støtte fra Andeløpet til Lions i Midt-Norge. I tillegg er prosjektet støttet av Kavlifondet, utgående fra Kavlikonsernet og St. Olavs Hospital. NTNU har bevilget et doktorgradsstipend til å evaluere effektene av prosjektet.

 

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.