Skal dere sette opp revy? Her får dere en enkel oppskrift som hjelper dere å komme i gang.

Olerussen 2017 fikk juryens fripris for nummeret “Nei betyr nei” i NM i revy 2017. Foto: NRF/Tor Ivar Viken.

En revy består av sketsjer, monologer og revyviser og dans. Det betyr at dere har en stor skrivejobb foran deg før sceneteppet går opp. Det er viktig å starte i god tid før premieren slik at dere har tid til å jobbe ordentlig med tekstene.

Historien er det viktigste i alle revynumre. En god huskeregel er at et hvert nummer skal svare på spørsmålene hvem, hva, hvor, hvordan og når.

Tenk også at noe står på spill for hovedpersonen. Det skal være drama, og konflikten skal trappes opp mot et vendepunkt. Historien kan gjerne ha en taper og en vinner.

Sketsjen og monologen

Sketsjen må være enkel. Det må være en historie med tydelig retning og mål, og stadig økende spenning frem mot slutten. Det lønner seg å konsentrere seg om ett budskap av gangen.

En sketsj blir gjerne vellykket hvis du har en klar idé. Velg én mening eller ett standpunkt, du trenger ikke se saken fra to sider, og overdriv veldig. Det blir gøy.

Ikke sensurer deg selv i starten, men less heller på med innfall som understreker ideen og vinklingen. Skriv masse og velg ut det beste til slutt.

Revyvisen

Sangtekstene i en revy må være gode. Visene skal fortelle en historie med retning og dramaturgi, og det bør være bevegelse i sangen. Tenk samme oppbygning som monologen og sketsjen.

Revydansen

Tenk at dans også er en måte å fortelle en historie på. Revy skal være morsomt, og dansen skal ikke være der for at artistene skal vise at de kan danse.

Om disse numrene også forteller en morsom historie, ved hjelp av bevegelse, tekst og musikk, da blir det bra revydans.

Kilde: aktivioslo.no

SceneFolk har flere artikler med tips til deg som vil skrive humoristiske tekster. Klikk her for å lese mer.