Skuespiller Marianne Meløy er årets festivalartist på Norsk Revyfestival. Foto: Eivind Stuevold/NRK.
Marianne Meløy er årets festivalartist på Norsk Revyfestival. Den nordnorske skuespilleren gleder seg til å overspise på revy i sommer.

– Jeg har vært på Norsk Revyfestival i alle slags varianter. Første gang jeg var der var faktisk som reporter i NRK P3. Jeg gleder meg skikkelig til å komme tilbake til Høylandet, sier hun.

Meløy har sittet i juryen, vært konferansier og holdt kurs på festivalen. Nå skal hun sette opp en egen forestilling for festivalpublikummet.

KJØP BILLETT

Kall det “blandabaill”

Årets festivalartist er en person som har bidratt i det norske revymiljøet og som Norsk Revyfestival mener fortjener ekstra oppmerksomhet. Fra før har både Sigmund Kveli, Rune Andersen og Trine Lise Olsen fått den ærefulle merkelappen.

Meløy synes det er vanskelig å beskrive forestillingen hun skal vise på festivalen. Hun kommer til å plukke fra ulike prosjekter hun har gjort tidligere og sette det sammen til noe helt nytt.

– Det blir en blanding av sjangre med både prating og synging, humor og alvor. Jeg tenker at jeg er inne på noe når jeg ikke vet hva det blir. Kall det «blandabaill»! Sier hun om hva publikum kan vente seg.

Meløy tar med seg sin faste makker Trygve Brøske til Høylandet i sommer. Brøske er pianist og komponist, og er ansatt ved NTNU i Trondheim. Sammen har duoen laget flere forestillinger, som kammeroperaen Kommentarfeltet og Meløys soloforestillinger Stemt og Bunnlinja.

Les mer: Rune Nilson til Norsk Revyfestival.

Saken fortsetter etter videoen.

Sterke bånd til revy

Til vanlig jobber Meløy på Trøndelag Teater. Der har hun spilt i produksjoner som Rockeulven, Påfuglen og Karlson på taket. I tillegg til samarbeidet med Brøske er hun også kåsør for NRK og spaltist i Adresseavisen. Flere har nok kjent seg igjen i hennes unike skråblikk på samfunnet, hvor hun ofte bruker humor for å peke på det alvorlige.

– Det er viktig for meg å bruke komedie i flere sammenhenger, sier hun.

Kanskje skyldes dette oppveksten på revyscenen, hvor hennes første rolle var en parodi på sin egen far. Hun har fortsatt sterke bånd til revysjangeren.

– Noe av det jeg liker best med revy er at det er et sted hvor man kan øve seg på ytringsfrihet. Der kan bydeler og bygder ventilere alt som skjer i samtiden, sier hun.

Årets festivalartist har mange gode minner fra flere besøk på Norsk Revyfestival. I teltene på Høylandet har hun både ledd og grått av glede.

– Man blir helt fri og tussete i hodet av å overspise på revy der oppe. Det var Norsk Revyfestival som fant opp binge-watching lenge før TV gjorde det! 

PÅMELDING NM I REVY 2019

Marianne Meløy har mange gode minner fra sine besøk på Høylandet. Her er hun i publikum under Norsk Revyfestival 2009.

Norsk Revyfestival 2019 arrangeres 10.-14. juli på Høylandet. Marianne Meløy spiller sin forestilling i Solsiden fredag 12. juli. Forestillingen er inkludert i festivalpasset, men det er også mulig å kjøpe enkeltbillett. 

Du kan også møte Marianne lørdag 13. juli, når hun skal revybades i Solsiden. 

Kjøp billett