Øyvind Angeltveit har spilt revy i over tretti år. Som mentor i Revydoktoren skal han hjelpe revygrupper til å skrive bedre revytekster. Foto: Norsk Revy/Marte Fløan Beisvåg.

Det er vanskelig å skrive et godt revynummer, men man må aldri skremme folk fra å prøve.

Det mener Øyvind Angeltveit, som er en av tre mentorer i Revydoktoren, mentorprogrammet som arrangeres i Viken neste år. Søknadsfristen er 15. november.

Les mer: Revydoktoren kommer til Viken.

Øyvind har spilt revy i over tretti år og har skrevet mange revytekster i løpet av disse årene. Det kommende året skal han, sammen med Andreas Gregersen og Trond Hansen, hjelpe tre utvalgte revygrupper til å bli bedre tekstforfattere.

Vær åpen for ideer
Angeltveit har selv vunnet pris på Norsk Revyfestival. I 1988 vant han Beste sceneprestasjon med nummeret «Bedriften og vi».
Angeltveit har selv vunnet pris på Norsk Revyfestival. I 1988 vant han Beste sceneframføring med nummeret «Bedriften og vi». Foto: Namdalsavisa.

Man vet aldri når ideen til det neste revynummeret dukker opp. Derfor er Øyvind Angeltveit alltid på jakt, og mobilen er et viktig verktøy. Der noterer han ned alt han kommer på.

– Det kan være en rar setning jeg hører på radioen, eller en pussig person som kommer inn på kafeen vi sitter på nå, sier han mens han ser seg rundt i lokalet.   

Aviser er også en god kilde til inspirasjon. Om en revygruppe bruker en halvtime på å vri og vende på det man leser vil man stort sett alltid finne noe å jobbe videre med.

– Den biten er ikke så vanskelig som folk tror, det ligger ofte rett foran nesa på deg, forteller Angeltveit, som oppfordrer tekstforfattere til å være åpen for alt i idéfasen.

Hans viktigste tips til folk som vil skrive bedre tekster, er å ikke blokkere for det som potensielt er et godt revynummer.  

– Ikke tenk at noe ikke er morsomt nok. Veldig ofte er det ikke det, men sjansen er der. Derfor må man aldri forkaste en idé før man har fått utforsket den.  

Les mer: Dette er revydoktorene i Viken.

Vanskelig å få nei

Angeltveit har lang fartstid i revymiljøet. Han var blant annet med på å starte Lompelandslaget i 1987, og har i løpet av sin karriere spilt revy på scener over hele landet.

Selv om han er en erfaren tekstforfatter, som også leverer tekster til profesjonelle, synes han det er vanskelig å skrive gode revynummer.

– Det vanskeligste er kanskje å bli refusert. Å få nei fordi humoren min ikke treffer med deres humor, eller fordi det ikke fungerer for den som skal framføre teksten, sier han.

Han legger til at revy er en kunstart og da skal det være litt vanskelig.

– Å skrive et godt revynummer er som å skrive en hitlåt; det er ikke alltid man treffer, men man må aldri skremme noen fra å prøve, sier den rutinerte revyaktøren.

Elsker det absurde

Et godt revynummer, ifølge Angeltveit, kommuniserer med publikum. Det etablerer hvor man er, har en utvikling og et godt sluttpoeng. Men han har også en forkjærlighet for nummer som er så originale at det i seg selv er overraskende.

– Nå sier jeg imot meg selv, men jeg elsker nummer som er så absurde at man nesten ikke vet hvor man er, som er så rare at man bare må le av det.

Da han satt i juryen i NM i revy 2017 på Norsk Revyfestival falt han for Lånkerevyens «Auds garn og jarn», spilt av Pål Thyholt og Tomas Woldseth. Han mener nummeret utfordrer oppfatninger om hvordan revy skal spilles.

– Måten de spiller nummeret på er absurd. De spiller teksten frontalt, hele tiden vendt mot publikum, noe som er rart og overraskende, sier han.  

Se nummeret som vant Årets revynummer i NM i revy 2017 under.

Som mentor i Revydoktoren setter Øyvind Angeltveit den gode teksten høyt, men han kommer også til å fokusere på improvisasjon, lek og moro.

– Det skal jo først og fremst være gøy.

Vil du være med i Revydoktoren? Da må du søke innen 15. november. Les mer her.

Søk på Revydoktoren

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.