Dette leserinnlegget er også publisert på Romerikes Blads debattside.

«Hvorfor må lokalrevyen være så statisk at en vet nøyaktig hva en får før en setter seg i setet, lyset slås av og teppet faller?»

Det spørsmålet stiller Øyvind Holm Lønberg i anmeldelsen av Nesrevyen i Romerikes blad 12. oktober. Jeg har ikke sett revyen, og skal ikke mene noe om verken den eller vurderingen av den, men Holm Lønberg reiser noen interessante problemstillinger som jeg mener det er verdt å diskutere.

Slik jeg leser det, er anmeldelsen en blanding av et debattinnlegg og en anmeldelse. Dessverre får vi ikke svar på det viktige spørsmålet journalisten stiller. Det er en debatt jeg ønsker å ta. Er lokalrevyen statisk? I tilfelle hvorfor, og hva skal til for å utvikle den?

Jeg forsøker meg på et svar. Norsk Revy har nettopp arrangert NM i revy på Høylandet, hvor om lag tre hundre revynummer fra revylag over hele landet meldte seg på. Mitt inntrykk er at det er mange som jobber godt med å utvikle revysjangeren. Det oppleves derfor som noe urimelig av Holm Lønberg å avskrive en hel sjanger basert på noen få dårlige opplevelser i sitt distrikt.

Likevel, jeg innrømmer at han har et poeng. I enkelte deler av revymiljøet er det lite ønske om utvikling. Hvorfor?

Et svar på det, kan være at revy er så mye mer enn det som skjer på scenen. For mange er revygruppa først og fremst et tiltak for å få noe til å skje i lokalmiljøet. Det er en morsom måte å samle folk på, både foran bak scenen, og skape noe sammen. For dem kommer det revyfaglige i andre rekke. Det skal vi ikke kimse av. Revy har en stor sosial funksjon, og er viktig for både folkehelsa og bolysten i distriktet.

Men det er klart, for oss i Norsk Revy er det et ønske at så mange revyaktører som mulig ønsker å fornye seg. Revyens største styrke er tekst og aktualitet. Den skal kle av makta, overraske og få publikum til å se samfunnet fra uventede vinkler. Vårt motto er at man aldri skal gå likegyldig fra en revy, det skal være debatt etterpå.

Dette er vanskelig. Det er enklere å jakte på den trygge latteren enn å tørre å kaste seg utpå og innse at ikke alt i en revy skal møtes med rungende latter absolutt hele tiden. Selv profesjonelle humorister tyr ofte til minste motstands vei for å få publikum til å le.

Hva kan revyaktører gjøre for å knekke denne koden? Det enkle svaret på dette er kurs. Det er ofte en sammenheng mellom påmeldingslistene på kursene som arrangeres rundt omkring og de som gjør det bra i NM i revy.

Lokalrevyens fremste oppgave er å kommentere forhold i sitt lokalmiljø. Ut ifra anmeldelsen virker det som at Nesrevyen treffer godt. Men revy er både innhold og form, og det er på det siste mange revygrupper tyr til vante stier. Derfor oppfordrer vi folk til å dra på kurs.

Les mer: Revydoktoren kommer til Viken.

Det er også viktig å være en del av et revymiljø. Man må se hva andre grupper gjør, derfor er revyfestivaler en viktig arena for utvikling, og det finnes hele ti stykker av dem her til lands. Som regissør Arvid Ones sa i et intervju i Bergensmagasinet i fjor, «man ser mye likt i Oslo, mens på Norsk Revyfestival på Høylandet er det virkelig ting man ikke har sett før».  

Der revygruppene møtes, om det er på kurs, festival eller en forestilling, går debatten friskt om hva som er god revy. Utfordringen er at diskusjonen tas internt. Det må revybevegelsen ta på sin egen kappe.

Les mer: Dette er revydoktorene i Viken.

Det er synd at Holm Lønberg bruker sin anmeldelse av Nesrevyen til å komme med sitt personlige hjertesukk mot sjangeren generelt, men jeg er glad for at han tar debatten, og vi oppfordrer andre revyaktører til å si sin mening. Kanskje bidrar det til at han ved neste korsvei slipper å lese en bok han har lest før.

Ole Christian Øen, fagansvarlig Norsk Revy

Fagansvarlig i Norsk Revy, Ole Christian Øen, er glad for at revy diskuteres, men mener det er feil å bruke Nesrevyens anmeldelse til å debattere sjangeren generelt. Foto: Marte Fløan Beisvåg

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.